»

Santai Bersama BEN ASHAARI

Mereka Sangat-Sangat SempOi

Jom Tukar Link

26 August 2011

UCAPAN HARI RAYA UNTUK SEMUA


di kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri untuk semua blogger2 di luar sana.....mohon ampun dan maaf zahir dan batin....sekiranya ada terlajak kata...tersinggung @ tersenggol sepanjang perkenalan kita di alam maya ini....

yang akan pulang ke kampung halaman tu berhati-hati sepanjang perjalanan...biar lambat asal selamat....bersabarlah menempuh jalan yang jem..semoga kita akan sama-sama merasai kemeriahan syawal yang bakal kunjung nanti..

 

ADAM 9 MONTH

salam semua.....
alhamdulillah syukur sangat2 demam campak yg melanda adam beberapa hari ni dah beransur sembuh....nasib baik dia cuma terkena ruam campak je...

 songkok baru beli tuk raya

2 hari lepas cukup usia adam 9 bulan....rasa macam cepat sangat masa berlalu.....huhu....sekejap je dah besar anak ibu ni...macam2 dah perangai dia.....


  teman ibu dgn ayah berbuka


perkembangan adam sehingga usia 9 bulan :

- dah tumbuh gg bawah 2 batang
- merangkak dengan laju since usia 7 bulan
- suka panjat2 kerusi
- berjalan tatih
- kuat makan
- mulut sangat2 bising
- pandai sebut maaaaaa....baaaaaaabaaaaa......
- suka mengigit
- suka tepuk2 badan ibu dan ayah dia...
- sangat suka senyum bila ada orang senyum dgn dia...
- pandai pegang, baling dan mengenggam dgn kuat
- dah pandai duduk
- pandai melambai2 a.k.a tata....
- suka gelak bila diagah2...
- kuat menangis

x ingat lagi pe dia...hihiiii...alhamdulillah...semoga anak ibu membesar dgn lebih sihat dan menjadi anak yang soleh bila besar nanti....aminnn....



24 August 2011

SERVICE KETA NAK BALIK KAMPUNG

assalammualaikum.....
ada orang x? saya datang nak service kete saya.....kihkihkih....

memandangkan hari ni dah gaji dan hari sabtu ni dah nak balik kampung elok sangatlah kalau hari ni aku hantar kete aku g service...almaklumla nak jalan jauh....(padahal x delah jauh mana pun....kampung kat Johor je )........hihihi....tahun ni kami satu family nak balik raya umah mak aku pulak....Simpang Renggam Johor Darul Takzim...tahun lepas aku beraya umah mak mertua aku di Perak....tahun ni giliran aku lah pulak......barulah aci kan....:D

korang sume yang nak balik kampung naik kenderaan sendiri tu dah service keta lOm? kalau belum bawak2lah g service....tak nak lah nanti sepanjang perjalanan kita tu ada apa2 yang berlaku...

hari ni aku nak g service keta kat Proton Service Center...appointment pukul 2.00 ptg...nanti aku update picture2 yang menarik erk....

23 August 2011

MAAP MAAP MAAP.....


AKU DAH KAWIN X YAH NGORAT2 LAGI YE

alahaiiiiii....
aku ni dah de laki dan dah de anak sOrang pun...x yahlh dok pangil2 macam tikus tu.....memanglah aku x pandang dan aku x kan layan melainkan ko tegur aku elok2 nak berkawan ke nak kenal ke.....aku pun lebih senang nak berkawan dgn org yg btl2 ikhlas nak kawan dgn aku

setakat nak pgl2 macam bunyik tikus tu dulu2 time aku bujang boleh la....sekarang ni cuma buang masa tido aku je...hahahahah.....jadi jangan plak nak hangin x tentu hala kalau aku x pandang atau x layan.....ko ingat aku x dengar ke ko cakap aku sombonglah apalah.....

macam ni punye orang pun ada ke.....cubalah belajar jadi orang tu sopan-sopan sikit...kalau dah org x layan tu jgn nak cakap2 belakang plak ye.....mentang2 aku sorang ko bedua berani lah erk...cer kalau ko duk sorang...berani ko nak bunyik2 cam tu???

aku x marah...cuma geram....:P


22 August 2011

SEGMEN : AKU RETI MEMASAK, KAU RETI?

aku kan suka join segmen....x pelik kan....hahaha....

segmen kali ni tajaan dari blog HIRA ...cara2 nak jOin segmen ni mudah je....memula letak banner kat bawah ni kemudian citelah sikit yg korang ni reti masak ke idak...ke pandai makan je....hihihi....


aku dolu2 x minat bab2 memasak ni....lagi2 bile duk dgn mak...huh!!! mmg kemalasan aku tu sangat2 teserlah....hahahaha...( nasib bek aku dah kawin..kalau x...lu pklh sndiri ) ....tapi dalam aku malas2 tu pun aku tolong pe mak aku masak kat dapo...tolong tengOk org cakap....kot2 hangus ke....hihihih...x dela.....gurau2 je....dan entah mcm mana minat memasak tu datang dgn sndirinya...aku pun x tau sejak bila dan macam mana....bila mak aku x de kat umah aku glah dapo masak pe yg aku rasa aku nak makan ( yelah lapo kan...nak x nak masaklah ape2 pun)....smpailah aku terpandai dengan sendirinya.....sampailah sekarang aku dah kawin dan dah jadi mak budak...alhamdulillah...masak memasak ni dah jadi rutin harian aku...walaupun aku masak x delah se terror chef wan.....aslkan suami dan anak aku dapat merasa air tangan aku ni dan kenyang dgn apa yang aku masak syukur sangat2...yang penting dapO umah aku tu berasap.....hahahah...

korang plak cam ne?? meh jOin segmen ni dekat SINI

 

ADAM KENE DEMAM CAMPAK?

salam semua....
kisah anak aku lagi....ADAM ASYRAF....cian dia...baru je baik dari demam panas yg dekat 2 minggu melanda dia on off....tup tup semalam tgk badan dia penuh merah2....memula aku ingatkan dia alergik ke ape...tapi hari ni tgk makin byk plak....wktu hantar adam kt bs pg td pun dia cakap benda yang sama....( aku x dapat nak cuti sbb hari jumaat lepas aku dah el bwk adam p spital ) org tua2 lagilh lebih berpengalaman jika nak dibandingkan dengan aku yg baru jadi ibu ni....bs tu pun anak dah ramai...aku x was2 sgt dgn dia tu....dia mintak aku beli air kelapa....( tu pun aku mcm ye x ye je nak bagi sbb ad org ckp kalau x kuar lagi air2 bisa tu x yh bg air kelapa dulu ) smpai ofc aku tnye mbr2 aku,pastu  aku tepon mak aku kat kampung sume ckp xpe...bg sikit sbb mgkin adam kene demam campak yg jenis halus2 tu @ ruam...bukan chiken pop....( ada pulak demam campak halus dgn x halus ) aku sndiri byk search pasal demam campak yang baru2 nak mnjadi kt google ni dan kebanyakan bgtau boleh bg minum...pagi tadi ayah adam g cari air kelapa....byk kali gak tanye kat hubby buleh ke bagi minum....huhu....dia cakap boleh je...jgn risau x de pape...pastu masa hubby otw g hntr air kelapa tu msg dia plak nt suh bs tu bagi sikit je tau.....ye ye ye kata ayah si adam....hihihih....risau sangat skg ni....ibu mana x risau kan....harap demam campak adam ni x lah teruk mana....


Petua2 dan cara merawat untuk anak2 yg terkena campak...ihsan dari blOg KAK HANA SEMAN ...

Antara petua yang glamer.
1. Daun semambu/mambu/neen
a) ramas daun dalam air. Mandikan dengan air ramasan daun mambu.
b) letak daun mampu atas tilam, biar pesakit tidur atasnya (ibu letak daun mampu atas tilam, pastu lapik ngan daun batik sebab anak2 ibu takmau tidur atas daun terus)

2. Daun inai
Petua ni ibu dapat dari kawan ibu Ruzaina.

sekadar berkongsi petua demam campak daripada Ustaz Abdullah - ambil daun inai tumbuk hg halus + garam & tempek di tapak kaki. selepas tu balut kaki dgn plastik. bagi anak2 kecil disarankan ikat dengan kemas n pakaikan stokin kalo tidak mama terpaksa keje lebih masa mop lantai. Inai dipercayai dapat 'menurunkan' bisa dan tompokan campak ke kaki srta elakkan miang.


3. Minum air kelapa muda
Ada yang kata minum selepas, ada yang sebelum.. ( yang ni ayah adam dah bagi pun tadi kat bs )


Petua hilangkan parut
1. Daun asam jawa + bedak sejuk
- tumbuk daun asam jawa sampai lumat dan campurkan dengan bedak sejuk.. Buat ni lepas semua kuping dah terkopek. Kalau kat utara ni depa panggil berbedak.

2. lendir ikan haruan
- petua ni dapat dari Kak Ani a.k.a BS anak-anak ibu.
ambil lendir ikan haruan dan sapu kat parut2 campak tu. Kalau geli (sebab bau dia hanyir), letak seekor ikan haruan dalam baldi dan mandikan pesakit dengan air tersebut.

Pantang larang
Ni yang famous
1. Jangan bagi kena air hujan
- nanti takut parut besar akan kekal .Kira cam bentan la. Even dah sembuh pun takboleh kena air hujan untu k2,3 minggu
2. Jangan bagi makanan yang bergoreng, bertumis
Pendek kata, masak takleh letak minyak. makanan laut pun kena elakkan, termasuk jugaklah telur. Ada gak yang tak bagi makan ayam, tapi staff ibu suruh bagi makan sup ayam untuk cepat keluar ruam.
3. Mandi
-ni ibu jumpa banyak versi.. Ada yang tak bagi mandi langsung, ada yang suruh mandi. ( aku mandikan )

4. Jangan makan ubat
Orang2 tua tak bagi makan ubat tau. takut nanti ruam tu tak keluar. Tapi ibu bagi juga paracetamol, bahaya tu tak control demam, takut kena sawan pula.
5. Jangan mandi guna sabun
Elakkan guna sabun sebab sabun kan mengandungi bahan kimia. takut nanti dapat infeksi pulak.
6. Jangan pakai baju
Biarkan pesakit tak berbaju (kalau kanak2 la,orang dewasa perempuan kenalah pakai baju nipis2), dikhuatiri peluh akan membuatkan proses penyembuhan terganggu.. Biasalah ruam ni akan mengering, bila tak pakai baju proses dia akan lebih cepat
7. Jangan garu atau kopek kuping campak
Nanti parut campak akan kekal, macam jerawat jugaklah.

Ibu harap setiap penyakit dan sakit anak ibu akan sembuh.....ibu sentiasa mendoakan kesihatan anak ibu kembali seperti biasa...amin....




21 August 2011

SEGMEN : BLOG GUA BERAT TAK

SALAM DAN SELAMAT PAGI


SEGMEN YANG SESANGAT RINGKAS....
NAK JOIN KLIK DI SINI

( ^_^)



20 August 2011

10 MALAM TERAKHIR DI BULAN RAMADHAN

p/s : picture ihsan i luve islam
pejam celik pejam celik kejap je rasa dah sampai ke 10 malam terakhir di bulan
ramadhan...alhamdulillah aku sekeluarga masih diberikan kesihatan yang baik untuk terus menjalankan ibadah puasa di bulan yang mulia ini....dalam 10 malam terakhir ni sebenarnya ada satu malam yang dipanggil malam lailatulqadar....iaitu malam kemuliaan...

syahdu sangat rasa bila dah sampai hujung2 ramadhan ni....entah ada atau x ramadhan akan datang....sapa tau kan....jadi gunakanlah malam2 terakhir dalam bulan ramadhan ni sebaik2nya.....


"Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Qur'an) pada malam al-Qadar (kemuliaan). Dan tahukah kamu apakah malam al-Qadar itu? Malam al-Qadar itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar". (al-Qadr: 1-5)

Dalam surah ini kita melihat kelebihan malam al-Qadar iaitu: 
Ia merupakan malam penurunan al-Quran. Menurut Ibnu 'Abbas; penurunan yang dimaksudkan ialah penurunan al-Quran secara sekaligus dari Luh Mahfudz ke Baitil-'Izzah yang terdapat di langit dunia/pertama. Setelah itu barulah diturunkan berperingkat-peringkat kepada Rasulullah s.a.w. selama 23 tahun.Beramal pada malam al-Qadar lebih baik dari beramal selama seribu bulan (iaitu 83 tahun 4 bulan) yang tidak terdapat di dalamnya malam al-Qadar.Pada malam itu, Jibril dan juga para malaikat turun ke langit dunia atau ke bumi dengan membawa kebaikan dan keberkatan yang ditetapkan Allah untuk tahun tersebut hingga datang malam al-Qadar berikutnya. Menurut Imam Ibnu Kathir; "Banyaknya malaikat yang turun pada malam al-Qadar adalah kerana banyaknya keberkatan malam tersebut. Para malaikat turun bersama turunnya berkat dan rahmat sebagaimana mereka turun tatkala mendengar bacaan al-Quran, mereka melingkungi halaqah-halaqah zikir dan mereka membentangkan sayap-sayap mereka kepada orang yang keluar mencari ilmu untuk membesarkannya".Malam al-Qadar itu penuh dengan kesejahteraan hingga terbit fajar, yakni; pada malam tersebut Allah tidak mentakdirkan melainkan perkara-perkara yang baik, selamat dan sejahtera. Ada ulama' berpendapat; pada malam al-Qadar itu para malaikat yang turun akan mengucap salam kepada sekelian orang beriman yang mereka temui sama ada lelaki atau perempuan.


p/s : mudah-mudahan kita semua peroleh keberkatan dariNya.....Aminnnn....


SEGMEN : BLOG PILIHAN SAYA IALAH.......

SALAM DAN SELAMAT PETANG SEMUA
( join kontes lagi lanjutan dari segmen yang ini )



BERIKUT DISENARAIKAN 10 BLOG PILIHAN SAYA DAN SEBAB MUNASABABNYA KEATAS PEMILIHAN TERSEBUT 
( kihkihkih...macam nak umum tuk pilihan raya plak erk....)


orgnye kecik mOlek tapi berjiwa besar....blOg yg sangat simple tapi very2 nice...entry dia mmg best dan chumil sgt bile bace....

http://withloveandlife.blogspot.com/ @ raifana sulaiman
mbr aku ni paling terrer buat kek....aku suka makan kek dia.....nakkkk??? ley je order kat dia....rege pun terbaik.....
( wahhhhh...promote sikek...) 

baru je follow blog AA....tp i lOike dgn blog dia....banyak segmen dan banyak story....hihihi...

suka baca blog ni sbb bt aku gelak terguling-guling......hahahahahah.....

nak belajO masak sonang kat cni....macam2 resepi adO......

blog yg menarik dan banyak stOry...

http://www.mazidulakmal.com/ @ mazidul akmal sidek (TV3)
korang musti kenal sape mazidul kan....entry dia mmg terbaik.....aku suke....lg2 bab dia terjah2 org....hahaha...bukan terjah mcm kru melodi tu....no no no....

http://teknikbuatblog.blogspot.com/ @ teknik buat blog
kalau aku x tau cam ne nk buat itu ini....nilah satu2 web yg aku refer.....mmg terbaik...thx sudi membantu :))

blOg yg cantik...doodle dia sume cOmel2....gerammmm nengOk......

hoho...OTAI ni...aku suka baca entry2 dia dan banyak segmen yg banyak membantu aku kenal dgn blogger2 lain....thx bro BEN... 

x susah pun kalau nak jOin segmen ni....utk keterangan lanjut boleh singgah ke SINI


sekian...(^_^)

SEGMEN : BEN ASHAARI NAK BLOG DENGAN SEGERA

SALAM SEMUA....
(^_^)


JOM JOIN...JUST KLIK BANNER OR KLIK HERE 



SEGMEN : UCAPAN HARI RAYA BLOGGERS


SEGMEN KEDUA UNTUK HARI INI


letak banner kat atas mcm aku buat tu kemudian......tgk kt bwh plak....


letak pic mcm aku letak kt atas tu....
then citelah tentang diri kamu dan bagilah sikit ucapan raya macam kat bawah ni

 picture kat atas tu aku bersama dgn suami (En.Mohd Hanafi) dan anak aku yg berusia 8 bulan lebih (Muhammad Adam Asyraf) kami sekeluarga ingin mengucapkan selamat hari raya untuk semua bloggers....berhati-hati pulang ke kampung halaman....

untuk yang berminat jOin segmen ni meh klik di SINI


SEGMEN : ZIARAH HARI RAYA

salah satu kegemaran aku adalah JOIN SEGMEN....jadi jgnlh ada yg pelik dgn aku okey...
korang kalau berminat bOleh je jOin......
ok...sekali lagi aku join segmen yg dianjurkan oleh BANGKU KOSONG
cara2nya adalah :

Sediakan bahan2 berikut 
( mcm nak main masak2 plak hehehhe)

FIRST:
tepek je picture kt bawah ni


SECOND:
kasi tau butir-butir berikut

NAMA : SITI FAUZIAH BINTI AHMAD
LOKASI BERAYA : SIMPANG RENGGAM JOHOR
UCAPAN HARI RAYA : SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA YANG BAKAL MENJELMA TIDAK LAMA LAGI TERUTAMA KEPADA HASRUL HASSAN a.k.a BANGKU KOSONG DAN RAKAN-RAKAN BLOGGER YANG LAIN...BERHATI2 PULANG KE KAMPUNG HALAMAN....

senang je kan...
tarikh tutup segmen : 22.08.11 jam 11.00 malam
untuk keterangan lanjut boleh skOdeng2 dekat SINI

selamat bersegmen....(^_^)



18 August 2011

AKU DAN BLOG

haiiii....x titOn lagi ke??
aku pun same x ley nk tido....x tau nak btpe dh ni....tapi tetibe plak trlintas kt pale otak aku ni tuk menaip sOmething.....pe dia erk????hihihiihiiii....cer baca tajOk kt atas tu......

AKU DAN BLOG?
yup!!! untuk pengetahuan kamu2 sume aku x taulah mcm mana aku bOleh minat dgn menulis di blog ni....mula-mula tu niat aku cuma suka suki je....tp sejak dh de ramai followers dan dah kenal ramai blogger lain aku jadi gian pulak tuk menulis kt blOg ni.....hahahah......(tp bukan gian hisap ganja @ dadah okay) 

aku x tau nak bgtau blOg aku ni jenis macam mana.....yang aku tau apa yg terlintas kat kepala otak aku tula yang aku tulis....contohnya macam family aku.....anak aku.....makanan....info aku yg merepek-repek....dan mcm2 lagi.....dsbbkn aku x de nk tetapkan blOg aku ni jenis mcm mana pada sesapa yang singgah ke blOg ni akan jumpelah mcm2 tajuk yang heran bin pelik bin ajaib....
( layankan ajelah erk apa yg aku merepek  dalam setiap entry tu )

bile aku baca balik entry aku yang sebelum2 ni nak gelak pun ada...nth apa2 je kan.....(hahahahah...gelak tuk diri sendiri) sekarang ni aku dah betul2 fall in lOve kat blOg aku  yang x seberapa ni.....ibarat hidup segan mati x mau......


BERSYUKUR DAN BERUNTUNG SANGAT MENJADI SEORANG WANITA YANG MEMPUNYAI RAHIM......



1.) Dia bekerja denganTuhan..jadi 'kilang 'manusia.Tiap-tiap bulan   dia diberi cuti bergaji penuh..7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.   

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 har...i.Cuti ini bukan cuti suka  hati tapi,  cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tak ada  cuti dari sembahyang...sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..   

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita,sepanjang dia mengandung Allah   sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi,seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak?    Marilah kita pegang kepada tali Allah.   Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin,itu dianggap mati syahid..   Allah izinkan terus masuk Syurga..Untuk orang kafir dia tak dapat masuk  Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.    

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami:seluruh    kebaikan suaminya,semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.   

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari..    Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya,jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.    Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.   

6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.    Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.    Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak   derhaka denganNYA........     



sharing is caring  

SEGMEN : SAYA BLOGGER PRIHATIN

Assalammualaikum (jwb jgn x jwb....x jwb dOse...kihkihkih )


jOin segmen lagi.....kali ni aku join OTAI punye segmen.....senang giler....cume follow syarat2 dekat SINI dan tinggalkan ayat kat bawah ni ....



p/s : bersama2lah kita membantu mereka yang dalam kesusahan untuk mereka terus menikmati hidup di muka bumi ini.........



BILA SI AUDIT DATANG

Audit datang...yeay...yeay....nampak mcm seronok je erk.....padahal ramai yg akan jadi x keruan bile si AUDIT ni nak datang termasuklah aku....akulah org paling sakit kepala nak sediakan macam2 laporan....nsb bek dia dh bgtau khamis lepas....tp tu pun hr jumaat aku terpaksa mc sbb anak aku demam....sabtu ahad plak aku balik kpg bwk adam g urut...( sngkan kalau urut kampung ni....nak cari pun x susah ) isnin baru aku sediakan laporan dan dokumen2 yg dorg perlukan.....



sampailah hari ni x sudah-sudah lg audit ni bt sport cek tmpt aku....mcm2 dia tanye....mcm2 dia nak...dan mcm2 jugak aku jwb...mcm2 jugak yang aku bagi.....( makan minum je x bagi hahahahaha ).....pening pening pening.....




ni pun baru lepas kene interview dan bawak g bilik fail.....ptg ni kul 2.30 dorang nak bt meeting pulak....hadoiiiii....kene sediakan sikit laporan tentang perbincangan pg tadi......( smpat lg aku nk menaip kt blOg ni ) k lah....x ley nak buat entry panjang2...cukuplah setakat ini...jmpe lagi bile ad ms k.....audit audit udah2 le tu........



tengOk picture atas tu mcm teruk sgt je bile audit nak datang erk....wakakakakaka....

start dari : 15/08/11 - 19/08/11




aku masih boleh rilex lagi......

(^_^)

17 August 2011

SEGMEN : PERSONALITI BLOGGER MENGIKUT JENIS DARAH



yuhuuuu....aku nak jOin segmen lagi....best woooo.....nilah salah satu cara tuk kita bekenalan dgn blogger2 lain.....

oklah....segmen kali ni tajaan dari CIK DILA ....x susah pun nak join segmen ni just follow syarat2 berikut:

memula sekali buat satu tajuk macam tajuk aku kat atas tu....

then letak BANNER kt bwh ni :



seterusnya bagitau jenis darah korang, untuk ini korang boley cek kat bawah ni


 
untuk pengetahuan semua saya adalah pemilik darah " O "

 
MAKNANYA SAYA ADALAH :-

Seorang yang Outgoing, expressive, passionate, ada ciri-ciri pemimpin, self-confident, sifat cemburu yang kuat, setia dan sabar.....

Mudah je kan.....
kalau nak jOin boley skOdeng kat entry SINI   tarikh tutup x diberitahu....mungkin lepas raya kot....hihihi



PEREMPUAN / WANITA / IBU

bukanlah rupa paras yang menjadi ukuran untuk seseorang wanita itu menjadi seorang muslimah sejati...tetapi budi pekerti dan  ketulusan hatinya yang tersembunyi...doa seorang ibu juga lebih termakbul kerana sifat penyayangnya lebih kuat berbanding lelaki.


LEMBUT WANITA KERANA SENYUMANNYA

 CEKAL WANITA KERANA BERANINYA

PATUH WANITA KERANA KESETIAANNYA

SABAR WANITA KERANA IMANNYA

KASIH WANITA KERANA BELAIANNYA

LEMAH WANITA KERANA AIRMATANYA

IKHLAS WANITA KERANA SIMPATINYA

PENDAM WANITA KERANA CEMBURUNYA

SAYANG WANITA KERANA SIKAP KEIBUANNYA

TANPA WANITA LELAKI MENJADI LEMAH

KERANA WANITA JUGALAH LELAKI MENJADI KALAH 




RENUNGAN BERSAMA :

"Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan ramadhan, menjaga kehomatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia kedalam syurga dari pintu-pintu yang ia kehendakkinya" (Riwayat Al-Bazzar)


"Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya" (Riwayat Bukhari dan Muslim)







sharing is caring



p/s : terima kasih CIK EPAL



KOSONG

KENAPA ENTRY NI KOSONG????









SEBAB NAK TEST....
( nak test ape )










CER TEKA
(kihkihkihkih)
















TARAAAAAAAAAaaaaaaaaaa......






RASA MACAM NAK KETUK JE MAGKUK2 AYUN YANG ADA KAT SINI.....BIKIN HATI WA PANAS....








GERAM??????
( alaaaaa...saje gurau2.....)










note : BILA AKU DAH BOSAN TAHAP SIPUT SEDUT!!!!








BERLAGAK VS MENIPU

 perlukah dalam diri tu ada sikap seperti tajuk kat atas tu? 
untuk apa? untuk bermegah2.....? boley jalan daaaaa.....

pantang sbnrnya aku org BERLAGAK ni....benci benci benci sesangat....rasa nak muntah darah tengOk org mcm tu....perasan bagus......lagi2 kalau berlagak dengan benda yang dia sendiri x ada.....berlagak dengan harta org lain....tapi habOk pun x dak....




lain pulak kisahnya dgn budak yang baru masuk keje.....ko dahla baru....x tau pape lagi....jadi jgnlh nak tunjuk berlagak sangat macam ko dah tau semua.....kalau x tau bt cara x tau x payah nk buat2 tau.....menyampah aku.....lepas tu bila nak mintak tolong atau nak tanye something....ko tanye elOk2 x boley ke? baik-baik org tu nk tolong lgsung x tolong dsbbkn sikap berlagak ko tu.....x salah kot kalau tanye elok2....budi bahasa kan budaya kita.....




satu lagi yang aku x suka bila org tu kaki MENIPU.....ni pun aku pantang.....dgn aku ni x pyh nk menipu sangatlah....aku blh tgk org tu jujur ke idak......dari cara cakap.... ( cakap gagap-gagap...pastu beteraburrr pastu tanye lain jwb lain....haaaa...menipulah tu....) air muka bila bercakap pun blh tnjuk yg org tu menipu ke x...


jadi kawan-kawan semua....x salah kalau kita jadi sorg yang sederhana dan merendah diri....apa yang ada kat dunia ni hanyalah sementara...bila2 masa Allah akan tarik rezeki yang Dia bagi kat kita....kalau nak org sayang dan hormat kat kita belajarlah untuk sayang dan menghormati org lain terlebih dahulu.....





sharing is caring








16 August 2011

SHOPING ONLINE

zaman sekarang ni kemudahan semuanya terletak dihujung jari ANDA...mana x nya....sekarang ni dah banyak sangat laman web yang jual barang2 secara online.....x kisahlah baju ke barang dapur ke...baju baby ke perabOt ke lagi2 sekarang ni dah dekat2 nak raya macam2 ada...baju raya online...tudung online........haaaa....nak makan ape pun bOley online pe....nthlh pe lagi aku smpai x ingat dah......

benda ni sume mmg kalau ikutkan NAFSU seorang wanita spt aku ni sume nak di beli...tp kene ingat....pembaziran itu adalah sesuatu yang sangat2 dibenci oleh Allah s.w.t ......terpulang pada kita macam mana nak handle benda ni.......ada baik dan buruknya shOping online ni....salah satunya barg yg akan kita dapat tu nt x sama mcm yg kita nak...lagi2 baju....haaaaa....aku ni pun agak cerewet skit bab2 memilih baju ni.....kebanyakan yang aku shoping online ni barang make-up @ menan anak aku.....huhu...

sekarang ni aku dah kurg2kan tabiat aku suke shoping online ni....sbb x nak membazir.....kdg2 beli pun bukan guna sangat.....membazir kan......bek duit tu simpan beli pape yg patut.....skg ni untuk mengelakkan diri aku ni dari bergiat aktif dgn shoping online aku akan pastikan dalam MAYBANK aku tiada duit yg banyak.....huhu.....dengan cara itu aku x  akan lagi dapat shoping secara online......kalau ada duit kompemmmmm....aku akan mula balikkkkk......

harap2 aku dapatlah berjimat cermat lepas nih....
( ikrar sumpah setia sehingga hujung nyawa aku
hohoho...poyozzz....

(^_^)


KAD RAYA DARI BANGKU KOSONG

pertama kali aku dapat kad raya menerusi alam maya.....sangat2 kretif.....ni salah satu kad raya yang aku pilih....
 aku suka dengan kad raya ni sebab ia sekali dengan sambutan hari kemerdekaan.....terima kasih bangku kosong kerana sudi bagi kami semua kad raya.

kalau korang nak jugak boleh singgah dekat SINI dan pilih kad raya mana yang korang suka....



ANAK IBU DAH SIHAT

Alhamdulillah.....demam yang melanda adam seminggu yang lepas dah pun baik.....cuma batuk dan selsema dia je x baik2 lagi...risau sgt time dia demam hari tu...badan asyik panas je....3 kali p klinik.....tp x baik2 jugak....aku lgsung x ley nak tido malam risaukan dia dan jaga dia....2 hari aku mc.....pastu bergilir2 dgn ayah dia jaga......x smpai hati nak tglkan kt pngasuh time dia demam2 ni....biarlah tgu dia sihat betul2 baru hantar.....

dsbbkan demam x baik2 hari sabtu pepagi aku betolak balik kpg umah mak.....smpai umah mak, mak ckp "panasnya badan anak ko ni"....mak suh bwk p urut....ptg tu mak bwk g umah bidan besalin kt sblh kpg tp x de plak orgnya....dia g mengurut org lps besalin.....dh orgnya x de kami pun blk umah...smpai umah makcik dtg...dia bgtau anak dia selalu urut kt sorg makcik ni...bla bla bla blaaaa....

ok...malam tu gak g bwk adam urut kat umah makcik tu....nsb bek orgnya ada....pakai redah jerrrrr....hihihihi...time adam kene urut melalak2 dia smpai tetidoooo.....sedap sgtlh tu kne urut......da siap sume kami pun blk.....makcik tu suh dtg lg sekali sok...OK....malamnya mmg nyenyak adam tido.....lega sikit aku tengok....

keesokan paginya....sok pepagi aku dh tepacak umah makcik tu nak urut....dah alang-alang jumpe makcik ni aku pun mintak urut sekali....lgpun adam tengah tido...kesian plak nk kejut...biarlah dia tido dulu......perghhhh...sakit wooooo dia uruttt...pttla adam melalak....hihihhi.....tp mmg lega.....dah siap turn adam plak....pe lagiiii...melalak la dia.....makkkkk makkkkkk.......hahahaha....x pe adam....nak sihat kan.....

siap tu kami pun balik...upahnya seikhlas hati...aku still bg adam mkn ubat demam...dah 2 hari berurut nampak perubahan adam dan nampak cergas skit daripada sblm ni.....dah pandai nak main tu kira oklah kan.....smpailah hr ni aku masih pantau suhu badan dia dan pastikan badan dia x panas lagi....alhamdulillah.....dah x de demam....tp yg aku risau skg ni batuk dgn ceme-ceme dia x hilang2 lg.....

x susah jaga adam time dia demam tp tula x blh tinggal......hrp lps ni batuk dan selseme dia beransur baik...



13 August 2011

ADAM DEMAM....



ENTRY NI CUME NAK TEPEK GAMBO SAHAJA 



kat atas tu suhu adam petang tadi....sblm tu suhu dia 39.0 ......
note : suhu 39.0 x de pic sbb cek kt klinik...


ibu sangat2 risau tiap kali adam demam...tp kali ni adam demam siap dgn batuk dan selsema....harap adam lekas-lekas sembuh ye sayang....




12 August 2011

DOUBLE POSTING

salam semua....
merujuk pd tajuk diatas...."DOUBLE POSTING"......aku dah pun dpt penyelesaian pd entry aku yang INI .... godeh punye godeh aku dah jumpa mcm mana nak hilangkan double posting....benda ni akan berlaku mgkin dsbbkn kita menukar template.....tp x semua template....sebahagian sahaja....BUT......korang x yah risau.....setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian....hohoho...terpoyo pulak......nak tahu cara2nya.....ikuti lgkah2 berikut :

FIRST : 

Masuk ke DESIGN pilih EDIT HTML dan cari KOD dibawah 
note : untuk memudahkan pencarian tekan Ctrl + F


<div id='main-wrapper'>
  <b:section class='main' id='main' showaddelement='no'>
<b:widget id='Blog1' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>
<b:widget id='Blog2' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>
 </b:section>
      </div>


SECOND :

bile dah jumpa korang DELETE kod yang di gelapkan (BOLD)

<b:widget id='Blog2' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>


LAST :

sebelum korang save....sila PREVIEW dulu k....
sekiranya hasilnya memuaskan boleh la klik SAVE
note : cara ni sume aku ambik dari SINI



SENANG kan......hihihiih....
kalau rasa nak cari penyelesaian pada masalah korang blh klik TEKNIK BUAT BLOG


sharing is caring....






ShoutMix chat widget