»

Santai Bersama BEN ASHAARI

Mereka Sangat-Sangat SempOi

Jom Tukar Link

27 September 2011

umur dah 25 baru kene chiken pop

Assalammualaikum....

Balik keje ptg ahad hari tu rasa sakit sangat kepala...sempatlah aku tidur sementara tunggu laki aku dgn anak aku balik dari umah mak mertua aku di FRIM.....bangun tido je terus ikut laki aku g open house kat umah sebelah dgn jiran tgkat 6...tu pun aku makan sikit je...buat syarat....sbbnya kepala dah ting tong......

cadang laki aku lepas magrib dia nak ajak kami g rawang....saja jenjalan...nak cari something tuk adam.....tapi lepas balik open house tu aku betul2 x larat.....sakit kepala...pastu badan aku panas.....laki aku bagi makan panadol 2 bijik....terus aku lena dibuai mimpi....laki aku nak masuk keje malam pun x jadi g.....

malamnya tu badan aku panas...tapi aku boleh tahan lagi...jz makan panadol je smpailah hari isnin....aku tepon incas aku bgtau aku mc smpai selasa......tup2 pagi tadi aku bangun tengok muka penuh bijik2 merah.....tgk plak badan aku...huh...merah2 jugak.....kepala aku pun gatal.....uwaaaaaa....dalam hati terus berkata "adakah aku kene chiken pop?" yes!! bila tengok bijik2 merah yang gelembung2 berisi air tu memang sahlah aku kene chiken pop.......uwaaaaaaaaaaaa..........

buat pertama kalinya setelah usia aku 25 tahun aku baru kene chiken pop ni.....sekarang ni badan aku tersangat2lah gatal.....g klinik tadi doc bg ubat krim calamine lotion...ubat gatal dan ubat demam....then dapatlah mc untuk 4 hari bermula hari ini....dapat bygkan apa jadi kat aku sekarang? muka dan badan penuh dgn krim....adam pun heran tgk mak dia......hihihihi...

kalau sebelum ni anak aku yang kene campak kali ni aku plak...jadi aku gunakanlah cara2 yang aku penah guna pada anak aku sebelum ni.....( baca kisah adam disini ) nak kata berjangkit....x jugak kot...sebab anak aku kena bulan pose hari tu......lama dah kot....

apa2 pun aku harap boleh sembuh dgn cepat dan sihat mcm sblm ni....kawan2 doakan ye.....



Segmen : Jown join bloglist eyryn bercerita !

Assalammualaikum....

Segmen dari blog Eyryn Bercerita....jomlah join sekali..
thx eyryn sudi jemput join segmen ni....

senang je....buat satu entry spt tajuk atas tu....letak banner mcm kat bwh ni...then tglkan link kat kotak komen blog eyryn bercerita.....tag 2 org blogger lain....



ada yang best pada segmen kali ni...menurut kata empunya blog, dia akan buat 1 entry khas untuk blog yang dia minat dan suka...mungkin blog anda yang dia minat...sapa tau kan...dia akan promote 10 blog tu selama 5 hari...

menarik kan....jadi pe tunggu lagi.....rajin2kanlah jari2 korang sume tu join segmen dari eyryn ni....kalau berminat boleh baca syarat2nya di sini

tag untuk mereka : Fierul & Yayath

26 September 2011

segmen kancil 8349 : Pengalaman semasa perkhemahan unit beruniform

Assalammualaikum....

sebelum tu aku nak ucapkan trima kasih kepada saudara kancil8349 yang sudi jmput saya tuk join segmen ni....korang yang baca entry ni pun boleh join sama....lagi ramai lagi bagus....


dalam segmen ni kancil mintak kita kongsikan pengalaman semasa kita mengikuti perkhemahan unit beruniform disekolah....jadi inilah cerita aku..( jemputlah baca yer )


dalam byk2 perkhemahan masa sekolah dulu, perkhemahan nilah yang paling syok sekali buat aku....time tu aku form 3 kalau x silap.....nama sekolah aku Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Abdul Rahman Andak...aku merupakan salah seorang unit beruniform kadet polis...aku memang minat kadet polis sejak sekolah rendah lagi.... (sampai sekarang aku pakai uniform polis...)

kitorang ada perkhemahan selama 3 minggu di Melaka, dimana cuma peserta kadet polis sahaja yang terlibat.....tapi x ingat nama tempat tu apa....setiap sekolah akan hantar semua peserta yang menyertai unit tersebut...sepanjang perjalanan kami menaiki trak polis dan dieskot dgn beberapa polis trafik.....x ingatla bape biji trak....syok giler.....sampai2 sana je masing2 bt hal memasing borak pun dgn budak2 sekolah sndiri je....sampailah urusetia bagi2kan kumpulan....berpecah dah semua.....start dari situlah kita mula kenal antara satu sama lain....banyak aktiviti yang dorang dah buat.....antaranya...masuk hutan...menembak....aktiviti berkumpulan...berkayak.... pertandingan kawad kaki.....dan mcm2 lagi....seronok sangat......

sampailah  hari2 terakhir perkhemahan....rasa macam sedih sangat sebab dah nak berpisah dengan dorang...yelah....3 minggu lama tu....dari kita x kenal dorang sampailah kita dah boleh jadi rapat....susah senang semasa dalam perkhemahan tu...tapi akhirnya semua akan balik sekolah masing2.....x dapat jumpa dah lepas tu melainkan ada xtvt mcm tu lagi....sehari sebelum tamat perkhemahan kitorang semua bertukar2 alamat....tulah satu2nya yg akan jadi medan perhubungan kami semua......banyak gambar2 yang kitorang dah ambik....tapi sayangnya semua tu x tau kat mana....dah lama sangat......x dapatlah nak publish picture2 dalam entry ni....

tulah sebahagian mengenai kisah perkhemahan aku time sekolah dulu...korang plak cam ne? berminat nak join? boleh baca syarat2 tuk join segmen di blog kancil8349

kenapa perlu berkira dgn ibu sedangkan pengorbanan dan kasih sayang seorang ibu pada kita x ternilai harganya....


Assalammualaikum....


sama2lah kita baca dan renung2kan....

seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4.00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.


25 September 2011

Giveaway LuvBunny House

Assalammualaikum....

join lagi GA dari blog yang sangat kiut....blog Luv Bunny House


comel je banner ni...

mehlah kita sesama join GA nih....meriah2kan dunia blogger ni....tarikh tutup GA 1 November 2011....cepat2 sebelum terlambat.....kalau berminat boleh klik SINI 

Segmen : Pencarian bloglist blog Fahuna

Assalammualaikum...

 Join segmen lagi....


segmen yang sangat simple....kalau korang pun berminat nak join boleh klik sini  baca syarat2 dan jangan lupa tinggalkan link korang kat kotak komen blog tersebut...

selamat bersegmen.....

24 September 2011

Contest : Blog Hott and Cool

Assalammualaikum.....

pepagi lagi aku dah jOin contest...syok beb!! macam aku penah cakap sebelum nilah....aku kan peminat tegar tuk join contest or segmen.....

ok2....contest ni anjuran dari seorang little princess .....macam mana nak jOin....boleh baca syarat2 ni k ....


comel kan doodle dia.....eeee...geram aku kalau benda2 yang kiut miut nih....then korang kene tag 2 orang member dan pastikan dorang tau yerk....lebih pun x pe....


senang je kan......kalau korang nak join contest yang kebabom ni boleh klik kat blog little princess ni..... ( klik cepat... )


ringan2kanlah jari tu untuk join contest ni....sapa tau hadiah2 menarik tu nanti akan jadi milik korang ke kan.....hadiah dia terbaik woookkk......x nak ke? 

selamat bercontest......@_@

23 September 2011

Contest : Blog paling kemas dan bertema

Assalammualaikum....

Kalau sebelum ni aku selalu join segmen...tapi untuk pertama kalinya aku join Contest pulak.....saja nak cuba....kot2 ada rezeki kan......contest dia ni bertajuk 'blog paling kemas dan bertema'....



nak cite sikitlah tentang blog aku ni erk....blog aku ni sangat2lah simple dimple...macam mana simple blog ni...mcm tu jugaklah tuannya...sangat simple...dan x suka benda2 yang sarat dan serabut...aku seboleh2nya menjadikan blog aku ni sesuatu yang mudah untuk dibaca....sbb tu aku x gunakan layout yang bewarna warni...aku jz gunakan warna putih....putih kan suci...suci kan bersih...ahaks......penerangan aku pun simple gak.....wakakakak....

untuk korang yang berminat nak join boleh skodeng entry nabila ini yerk untuk baca syarat2 pertandingan....luang2kanlah masa korang tuk join contest ni yer....mungkin hadiah tu akan menjadi milik anda nanti...sapa tau kan?

senang je pun....@_@ 

p/s :eh2...nak g mana tu....jap2 nantilah dulu...nak tanye ni...blog aku ni kemas x? jawab jujur tau...ngeh3....

Nak mintak tolong buatkan Header boley?

Assalammualaikum....

Ini adalah entry mintak tolong.....mintak tolong apa erk?? hihihii...malulah nak cakap.....tapi kalau x cakap mana korang nak tau kan.....sbnrnya macam ni.....aku.....aku...aku tgh mencari sesorang yang boleh btkan header tuk blog aku nih...... (tutup muka dah ni....malu...)

Aku cuba buat sendiri tapi hampeh.....satu pun x menjadi....nampak sangat x de lgsung kesenian dalam diri aku ni.....huhu....syedihnyer.....jadi dsbbkan aku sudah membazirkan banyak waktu dengan membuat header yang bukan2 baik aku mintak tolong orang buatkan.......

Harap2 adalah orang yang sudi membantu....

Masa semakin pantas berlalu

Assalammualaikum....

Rasa macam baru je jumpa hari Jumaat....hari ni dah Jumaat balik....cepat tol masa berlalu.....ni pun dah nak masuk bulan Oktober....kejap je dah nak hujung tahun.....hmmmm.....dalam dok mengira2 hari dan tahun...terpikir jugak...adakah dunia ni dah nak sampai ke penghujungnya?? itulah yang selalu bermain di fikiran aku.....mungkin itu jugak yg bermain difikiran korang semua.....

Sama2lah kita renungkan bersama....

Segmen : Jom Kenal Blogger Malaysia

Assalammualaikum....

Segmen untuk semua blogger2 malaysia....menarik segmen ni...sambil bersegmen kita boleh berkenal2an....



letak banner dan tulis tajuk macam kat atas tu...pastu tinggalkan link korang kat kotak komen Blog Cik Lyeen .....

selamat bersegmen ....@_@

Diana Amir kini Bertudung + Status FB Wardina Safiyah

Assalammualaikum....

Korang kenal x sapa pemilik nama Diana Amir nih? tu haaaa....pelakon Aku Masih Dara tu....Tahniah buat diana amir sbb skrg ni sudah bertudung.....mudah2an berkekalanlah selamanya.....

gambar terbaru Diana Amir

Kata Diana, dia bertekad dengan keputusan tersebut biarpun mengakui dirinya masih terlalu cetek dengan ilmu agama.
"Saya ambil keputusan ini kerana saya sudah beberapa kali sejak tiga bulan yang lalu diberi petanda dan mimpi buruk tentang hari kiamat.
"Dan mimpi-mimpi tersebut juga mengingatkan saya tentang kematian yang semakin hampir dan perkara itu sering membelenggu hidup saya beberapa bulan kebelakangan ini," katanya ketika dihubungi mStar Online, di sini, Khamis.

status FB wardina safiyyah

Tambahnya, dia menceritakan perkara tersebut kepada seorang rakan baik sehingga menyebabkan temannya itu turut mengambil keputusan yang sama untuk berhijrah dan mendalami ilmu agama.

"Saya tak tahu kenapa perkara itu berlaku kepada saya, mungkin Allah ingin memberi petunjuk dan saya menceritakan semuanya kepada seorang rakan.

"Namun selepas itu rakan saya yang berhijrah lebih awal daripada saya," katanya yang mula mengenakan tudung pada Isnin lalu.

Jelas Diana lagi, selepas berniat untuk berhijrah, dia beberapa kali bertemu dengan pelakon Irma Hasmie untuk mendapatkan pandangan dan sokongan.

"Saya tahu saya masih lemah terutamanya mengenai hal-hal agama, disebabkan itu saya ambil peluang untuk bertemu dengan Irma Hasmie untuk mendapatkan nasihat dia.

"Irma juga membawa saya berjumpa dengan Wardina Saffiyah untuk mendapatkan tunjuk ajar dan sokongan mereka," tuturnya.

Katanya, biarpun masih terlalu cetek mengenai pegangan agama, dia berharap selepas menutup aurat dia dapat belajar lebih mendalam tentang agama Islam.

Ditanya tentang lakonan, Diana berkata dia masih akan terus berlakon jika mendapat watak yang sesuai dengan imejnya sekarang.

"Ketika buat keputusan tersebut saya terus berjumpa David Teo untuk meminta pendapat dia tentang lakonan dan kerjaya saya selepas ini,

"Biarpun dia tidak menjanjikan apa-apa, namun saya yakin rezeki adalah ketentuan Allah," katanya lagi.

sumber di mStar Online......

satelit NASA dijangka jatuh SABTU ini

Assalammualaikum....

Serpihan Satelit Penyelidikan Atmosfera Atas (UARS) milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan Amerika (NASA) yang tidak lagi berfungsi diramal jatuh di luar Malaysia. 

Menurut Agensi Angkasa Negara dalam satu kenyatan hari ini, satelit UARS yang dinyah aktifkan pada 2005, diramal jatuh dan memasuki atmosfera bumi Sabtu ini.


22 September 2011

segmen : 1 GA Cik Najihah - Meriah Yaw

Assalammualaikum....


sedang asyik berblogwalking...tetibe plak nampak ada someone buat segmen....huhu...


mudah je kan....dah siap nanti tinggalkan link entry korang kat SINI ....tarikh tutup dia 23.09.2011 kul 12 malam.....untuk keterangan lanjut dari tuan punye segmen boleh skodeng SINI YAW .....

 selamat bersegmen....(^_^)

AYAH Bawak ADAM chekup

Assalammualaikum....

hari ni date adam chekup tuk 10 month....( 10 bulan dah anak aku....alhamdulillah ).....chekup kul 3 ptg...tapi hari ni aku x dapat nak bawak adam g chekup sbb dalam kul 2 lbh nanti aku kene standby....so terpaksalah aku mintak tolong dengan hubby bawak adam g chekup sorang2 jek....yang syok tu...laki aku dgn rela hati ambik cuti hari ni sbb nak bawak anak dia g chekup...thanks abang.....kebetulan bs adam demam....semalam masa ambik adam kat umah bs...anak dia cakap cik tih x sihat.....demam...muntah2....alahaiiii...ciannya.....harap2 lekas sembuh yer.....

sejak aku preggy sampai aku dah besalin dan tiap2 bulan bawak adam g chekup buat petama kalinya laki aku  bawak adam sorang2 g klinik...yelah...sebelum ni  kami akan bawak adam chekup sesama....even aku mengandung dulu pun x penah dia biarkan aku g klinik sorang2....sibuk mn pun dia tetap akan teman jugak.....mekasyeh sekali lagi....syukur sangat.....bukan manja ke...mengada2 ke...tapi kami memang macam ni...kemana2 tetap akan bersama.....

untuk ayah.....take care yer.....sory, ibu x dapat teman hari nih....luveu....(^_^)....untuk adam...jgn nakal2 yer...cian kat ayah.....

Sapa Followers ke-80 itu?

Assalammualaikum.....

Selamat pagi u allz....alhamdulillah...kita masih dapat bertemu di alam maya ini.....syukur sbb masih diberikan kesempatan untuk terus hidup dibumi bertuah ini....

berbalik pada tajuk diatas.....teng teng teng.....siapakah followers yang ke-80 itu??

----->>>> itulah dia ISTANA BIRU .....

Alhamdulillah....ada jugak yang sudi menjadi followers pada blog nih....x sangka dah ada 80 org followers....dulu aku sesaja je buat blog nih...x de niat pun nak jadikan blog ni sbgai rutin harian aku.....kalau tengok entry2 yang sblm2 ni mmg nth apa2 jek...skrg ni aku dah mula "ketagih" nak berblogging....siyessss....sehari x bukak blog mmg x sah.....hahahaha.....

bagi pemilik blog yang x seberapa macam aku ni....80 followers tu dah cukup ramai dah.....terima kasih x terhingga pada mereka2 yang sudi follow blog nih...untuk pemilik blog istana biru dan rakan2 followers lain...semoga kalian semua akan terus membaca setiap entry dalam blog ni....

21 September 2011

Nampak sangat x bOleh ditegur

Assalammualaikum....

Mungkin ada yang dah tau tentang cerita nih...kalau ada yang x tau tu meh kita kongsikan sesama....bukan nak memburuk2kan sesapa cuma aku nak kita sesama fikir...ini kisah berkenaan isu Azan dalam cerita hantu bonceng arahan Ahmad Idham yang dikatakan mempersendakan agama....



Marikh Azahari:
Assalamualaikum Saudara,
Maaf m’ganggu, cuma saya nk ambil kesempatan ini menyuarakan pendapat peribadi saya berkenaan filem arahan saudara iaitu Hantu Bonceng telah memperlihatkan adegan ‘Azan’, ucapan dua kalimah syahadah dan perlakuan tasyahud akhir dijadikan babak jenaka. Dukacita ingin saya nyatakan sebagai salah seorg peminat filem tanah air saya merasa amat tersentap melihat adegan-adegan ini dijadikan bahan jenaka.Maafkan sekiranya saya tersilap saudara. Tetapi sebagai umat Islam dan hamba kepada yg maha Esa, saya tidak rela melihat perbuatan seperti ‘Azan’, ucapan dua kalimah syahadah dan tasyahud akhir diperlekehkan dan menjadi bahan ketawa ramai.Mungkin niat asal kita adalah baik tetapi hasilnya mungkin menjadi sebaliknya. Saya amat berharap sgt dan merayu pada saudara agar perkara yg berkaitan agama jgnlah dijadikan bahan duniawi melainkan atas tujuan dakwah dari sudut ilmiah bukannya lawak jenaka.Maafkan saya lagi sekali sekiranya tersilap bahasa dan kata dalam menyuarakan padangan saya ini.Wasalam

Jawapan yang diberikan oleh Ahmad Idham Ahmad Nadzri:
Terlebih dahulu saya ucapkan terima kasih kerana menonton filem HB. Bukanlah niat saya untuk mempersoalkan kembali niat suci anda.. Tetapi saya juga ingin bertanya adakah anda ini seorang yg sudah sampai ke tahap yg layak untuk meperbahaskan soal Islam setanding dengan cendikiawan agama yg bergelar ulamak. Untuk pengetahuan cik.. Filem ini telah terlebih dahulu di tapis dan dinilai oleh pihak LPF yg terdiri dari pakar pakar agama yg bertauliah. sebab itu filem ini di benarkan keluar. Jadi nasihat saya, tak perlulah awak nak sibuk menegur org lain sekiranya diri sendiri pun masih cetek dlm ilmu agama. Tahap awak belum sampai ke tahap pemikiran org yg telah terlebih dahulu meneliti setiap perkara yg sensitif dlm hal agama. Saya nasihat awak pergi belajar dengan lebih mendalam dalam hal agama sebelum kita nak memandai mandai menegur org lain. Ingat:- allah tidak memandang pada rupa paras dan pakaian seseorang tapi pada hati yg bersih dan suci… Renung renung lah…

Marikh Azahari:
Assalamualaikum..
Terima kasih kerana sudi luangkan masa membalas msg saya.
Saya akui saya cetek ilmu agama. Saya akui saya tidak setaraf para ulamak. Saya akui tahap pemikiran saya tidak setinggi mana.Saya cuma menyatakan pandangan saya sebagai hamba Allah. Mungkin saya salah, mungkin saya betul. Terserah. Wallahualam…


PENDAPAT korang??? patut ke?
sumber : terjah



UPDATE  ( 22.09.2011 )
- korang boleh baca apa pulak yang dikatakan oleh salah sorang ulama mengenai isu ini di SINI

Hot Tiket Free

Assalammualaikum.....

sejak aku dah tukar no baru ni....selalu sangat aku dapat hot tiket PERCUMA.....aku baru pakai no baru ni sebulan je kot...dah 2 kali aku dapat hot tiket percuma termasuk hari ni....mana aku x heran bin pelik....

sms yang aku terima berbunyi begini  "Akaun anda telah dikreditkan Hot Tiket PERCUMA ( 50minit dan 100SMS, sah 7 hari ). Baki akan luput, untuk membawa baki kehadapan aktifkan satu Hot Tiket sebelum 27hb"
sender : Hotlink@+60120000015
              21-sept-2011 @ 11:47:00

apakah??? gambo LOL

aku ni dahlah x bape nak tau sangat pasal hot2 tiket nih...tu yang jakun bebeno.....no maxis aku sebelum ni x de plak dapat benda2 FREE nih...tu yang aku agak kepelikan.....BTW....thanks bebanyak pada pihak hotlink.....aku baru lepas gayut dgn mak aku kat kampung.....hahahahha.....

Cer korang baca diolog nih

Perbualan pasangan sebelum dan selepas berkahwin.....


Perbualan Pasangan Sebelum Pernikahan........


Suami : akhirnya.setelah sekian lama menunggu.

Istri : apakah kamu akan meninggalkanku?

Suami : tidak!jangan kamu berpikir seperti itu lagi!.

Istri : apakah kamu benar mencintaiku?.

Suami : tentu saja.selalu dan selalu.

Istri : pernahkah kamu membohongiku dan bermain curang di belakangku??.

Suami : tidak!kenapa kamu menanyakan itu??.

Istri : mahukah kamu menciumku?.

Suami : di setiap kesempatan yang ada,aku tidak akan ragu.

Istri : akankah kau memukulku suatu saat nanti?.

Suami : haaaaah??,dah gila ya??,aku bukan orang yang kaupikirkan seperti itu!.

Istri : dapatkah aku mempercayaimu?.

Suami : ya!.

Istri : sayaaaaangg!.

Perbualan Pasangan Selepas Pernikahan.......
[ Baca Perbualan Diatas Dari Bawah Ke Atas ]

sumber: fcukz

20 September 2011

Menunggu atau ditunggu

Assalammualaikum....

Mana satu yang korang suka? menunggu atau ditunggu?

contohnya dalam situasi macam kat bawah ni.....

janji kul 1 tapi dah dekat kul 2 belum jugak sampai....dah kita tepaksa tunggu kan.....@ dalam perjalanan nak g tempat yang dijanjikan jalan jem....padahal orang yang kita janji tu dah lama sangat tunggu kita....

ihsan cari gali dalam google

kalau aku dua-dua aku tak suka.....jadi cara penyelesaiannya mudah je....buat keje jangan lembab....kalau dah tau berjanji tu sila2lah tepati janji anda......x delah buang masa sesapa okay...!!


Doakan kebahagiaan mereka

Assalammualaikum....

Kalau dah bukan jodoh kita...nak buat macam mana kan...."kita hanya merancang tapi Tuhan yang menentukan"

untuk sahabat aku yang baru putus tunang tu banyak2kanlah bersabar...mungkin ada hikmah disebalik yang berlaku tu...janganlah bersedih sangat okay.....masih ramai lagi kumbang2 kat luar sana...mungkin satu hari nanti kamu akan bertemu dengan orang yang lebih baik dari insan yang sebelum ini.....


Aku sebagai kawan turut bersimpati dengan apa yang telah berlaku.....jangan sedih2 okay....aku faham perasaan kamu....doakanlah kebahagian dia...


you must be strong....life must go on....


chillex okay...!!

19 September 2011

Kenapa mesti nak blok kete orang lain....

Assalammualaikum....

Tengahari tadi, masa aku tengah tgu laki aku ada satu kejadian kat parking tempat aku keje ni....pompuan ni nak kuar...ada hal katanya nak ke shah alam....sampai kat parking je tgk kete kene blog dengan sebijik kete waja purple...parking btl2 depan kete pompuan ni....maunye x hangin minah tu...dahlah nak cepat.....datang plak satu masalah lagi.....nak tolak memang x boleh...sebab keta auto...tepaksalah tunggu kan...

mmg parking time tu penuh giler...parking awam kan.....taulah kalau mahkamah punye tempat ni macam mana....memang sesak giler...parking sentiasa x cukup....tu lah salah satu masalah kat tempat keje aku ni.....huh!!

itu jugaklah salah satu situasi yang paling aku x suka....men suke-suke hati je nak blok2 kete orang....nampak sangat pentingkan diri sendiri...kalau ye pun dah x de parking lgsung dan terpaksa membelok kete orang lain tu pandai2lah...tinggalkan no tepon ke...x pun turunkan handbrake tu.....x delah menyusahkan orang lain...tul x....

macam manalah agaknya kan...buatnya dia g blok kat keta orang yang tengah emergency...pegi2 kat kete tgk kete kene blok...naya woooo....orang nak besalin ke apa ke.....

jadi...kalau x nak orang marah..maki sumpah saranah semua dan cakap kita bodoh...bertindaklah secara bijak....jangan sampai orang yang di blok tu btl2 naik hangin sbb menunggu berjam2 habiz kete kene pecah ke....calar ke...nak ke cam tu? x nak kan.....

18 September 2011

Tak semua orang suka

Assalammualaikum....

Tak semua orang suka dengan apa yang kita buat.....kadang2 kita buat baik pun orang x suka...kita buat jahat lagilah orang menyumpah2....apa nak buat erk...? buat bodo jelaaaa.....

sebab tulah....berpada2lah kalau berkawan...x semua orang tu hatinya baik...."mana ko tau" aku tau sbb aku dah penah kene tipu dan penah "ditikam dari belakang" kawan aku sndiri yang bt aku macam tu...siapa sangka kan.....

jadi jangan mudah percaya pada orang.....jangan ingat orang yang selama ini rapat dengan kita x boleh buat jahat dengan kita.....melainkan kalau kita dah terlalu percaya dengan dia...dan dah kenal hati budi dia.....dah tau baik buruk dia.....dan dah terlau lama sangat berkawan dengan dia.....haaaaa...hamikkk...

berhati2lah yer....nak buat baik boleh....tapi beringat....jangan sampai orang pijak kepala kita sudah....

Private album

Assalammualaikum...

Ingat lagi x cite yang kuar kat paper pasal sorang pompuan yang kene sihar melalui gambar dalam facebook....seram je kan....cam nelah gknye kalau kita plak yang kene sihir kan....mintak dijauhkanlah yerk....

so untuk pastikan tahap keselamatan tu berada pada tahap yang selesa aku dah pun awal2 lagi mengprivatekan album aku.....aku pun jenis yang x suka nak uplot2 picture...slh satu sbbnya aku jarang ambik gambar dan masa nak uplot tu mmg sangat2 sedikit.....hihiihi....

album yang ada sekarang ni pun picture raya kami baru2 ni jek....x lama lagi pun akan dprivatekan jugaklah tu....weeeeee....memang agak boring jugaklah pada sesiapa yang nak skodeng2 profile aku tu.....xpelah erk.....kita berfacebook melalui status jelah yerk.....

(^_^)

Geli aku nengOk..

Assalammualaikum....

Hari ni keje cam biasa....kuar dari umah dalam kul 7 pagi....aku pun drivelah dgn kelajuan tahap maksima dgn harapan cepat sampai sbb dah lewat ni....( padahal x lah laju mn pun...) smpai je kat depan BHP jalan kucing tu ada sejibik keta ni pehal lah lambat sangat.....aku tengok depan x de plak keta....ni yang aku nak hangin ni....duk kat line belah kanan tapi bawak keta macam siput.....aku pe lagi...p sebelah dia aku hon....!! hamboiiiii....kemain lagi berdua2an dalam kete tgh berpeluk2 bagaiii...pe kes....agak2lah weh....kalau ye pun nak berpeluk2 cover2 lah sikek.....menyusahkan orang lain ko tau..!!!

aku rasa dah banyak kali dah aku nampak benda2 macam ni.....kadang aku g keje sesama dengan laki aku nek motor pepagi buta tu pun ada gak dorang ni bercium2 mulut dalam keta......hadoiiiii.....aku bukan jeles ke apa.....cuma tempat tu x sesuai.....membahayakan dan menyusahkan pemandu2 lain.....orang nak cepat jadi lambat disebabkan perangai ko yang x senonoh tu....

mengucap panjang aku.....!!

17 September 2011

Entry cOpy paste

Assalammualaikum...

kalau sesapa yang perasan hari ni ada 4 entry yang aku copy paste......hari ni aku betul2 ketandusan idea untuk membuat entry...so aku dah menghabiskan seharian masa aku ni dengan membaca blog2 yang menarik.....hihihih.....

memandangkan aku keje sorang hari ni tu yang aku ada masa tuk blogwalking.....antara entry2 yang aku copy paste adalah seperti berikut......:-


untuk makluman,sumber2 yang aku perolehi ada disertakan sekali dalam setiap entry.....jemputlah singgah baca entry2 ni yerk....

sharing is caring...


Keistimewaan seorang wanita

Assalammualaikum....

1. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah S.A.W akan hal tersebut,jawab baginda: "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."
2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 orang lelaki yang soleh.
3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah S.W.T dan orang yang takutkan Allah S.W.T akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
4. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah)lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki.Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S
5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W) di dalam syurga.

6. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.
7. Daripada Aisyah r.a. "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
9. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.
10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
11. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).
12. Aisyah r.a berkata "Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda,... "Suaminya." "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah S.A.W...."Ibunya. "
13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.
14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).
15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T
17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
18. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.

 sumber

Kan dah merajuk....cam ne nak pujuk...

Assalammualaikum....


Saya percaya setiap pasangan akan mempunyai masalah ini. Tidak kira sama ada anda telah berkahwin ataupun sedang berkapel. Jika tidak berlaku merajuk dalam perhubungan, bukan perhubungan maknanya. Tetapi, sekiranya si Dia merajuk. Apakah yang anda akan lakukan?

Kenapa merajuk?

Sebelum kita mengetahui cara untuk memujuk ini, kita harus tahu apakah menyebabkan seseorang itu merajuk. Seseorang itu merajuk disebabkan atas beberapa sebab.
1. CemburuYa, ini merupakan faktor utama kenapa si Dia merajuk. Dia cemburu disebabkan ada sesuatu yang cuba mengambil anda dari dirinya. Seperti kawan-kawan, pekerjaan, keluarga dan sebagainya.
2. Tidak dapat apa yang diinginkan
Si Dia menginginkan sesuatu dari anda, tetapi anda tidak memberikannya. Sebagai contoh, Si Dia ingin memakan roti canai (kenapa pasal roti canai pulak ni?), tetapi anda tidak mahu, dan anda ingin makan benda lain. Jadi, si Dia pun merajuk sebab dia hendak jugak makan roti canai. Payah jugak ni.
3. Orang lain lebih hebat dari dia
Adakalanya dia akan merajuk untuk mendapatkan perhatian dari anda. Dan kadangkala, si Dia merajuk disebabkan ada sesuatu yang membuatkan dia berasa marah dan tidak selesa. Untuk mengubat perasaan dia itu, dia perlukan anda disamping dirinya tetapi dengan cara yang sangat berbeza -- merajuk.

Bagaimana nak pujuk?

Ok. Sekarang ini kita sudah mengetahui sebab kenapa si Dia boleh merajuk. Dan sekarang bagaimanakah cara untuk memujuknya. Diingatkan, tips-tips ini bukan langkah-langkah untuk memujuk, cuma sebagai panduan atau tips sahaja.
1. Terangkan perkara sebenar
Adalah lebih mudah berkata benar dari berdusta. Ceritakan kepada si Dia apa yang berlaku pada anda dan tanya pada si Dia kenapa dia merajuk. Berterus teranglah (baca tentang 5 Tips Dalam Berpasangan) dalam perhubungan anda. Janganlah berselindung. Dengan mengwujudkan budaya bertanya dan berkata benar ini, dapat mengeratkan perhubungan kerana, anda mengambil berat si Dia. Ini juga bermaksud anda menunjukkan bahawa anda menyayangi dia.
2. Bertolak ansurlah dan bijak dalam membuat keputusan
Memang sukar untuk kita bertolak ansur tetapi tidak bermakna kita kalah sekiranya kita mengalah. Dalam situasi sebegini, anda haruslah bijak dalam membuat sesuatu keputusan. Sekiranya si Dia merajuk dan anda tidak berjaya memujuknya, gunakan gaya anda yang tersendiri dalam memujuk hatinya. Dengan ini, anda kelihatan bijak dalam membuat keputusan.
3. Ucapkan kata-kata "manis"
Manis tidak semestinya manis bukan? Ketika si Dia tengah merajuk, cuba anda bergurau senda dengan dia dengan menggelarkan si Dia, "bucuk", "comot", "manje" dan sebagainya. Dalam pada itu, selit-selitkan ayat-ayat power anda dalam perbualan tetapi masih mengekalkan perkataan-perkataan manis seperti yang saya sebutkan tadi. Adalah amat kelakar bagi saya sehinggakan saya pun sedang tersengih pada ketika ini. ;))
4. Nyanyikan lagu buatnya
Ha...tips ini merupakan bagi saya tips yang paling ultimate. Kalau ditanya, berapa ramai yang sanggup nyanyi untuk kekasihnya? Pernah tak anda menyanyikan lagu untuk kekasih anda? Mungkin jawapannya ramai yang mengatakan tidak. Tetapi, saya pernah. Saya tidak berkata bohong. Saya pernah dendangkan lagu kepada kekasih saya. Dan kami siap berkaraoke di dalam phone lagi. Kami berduet bersama-sama. Adakah si Dia akan tersenyum dan ketawa? Sudah pasti ya. Kerana dapat mendengar suara buah hatinya menghiburkan dirinya. Tidakkah ianya menggembirakan? Sudah pasti senyuman terukir di bibirnya.
Seperti yang saya katakan tadi, tips-tips ini bukanya langkah-langkah tetapi merupakan panduan bagi anda dalam memujuk pasangan anda. Mungkin ada di antara tips ini tidak sesuai dilakukan kepada pasangan anda tetapi tips ini mungkin berjaya membuatkan si Dia tersenyum.

sumber 

Lirik lagu salam aidilfitri Ayahanda & Bonda


Terkenang di ketika itu
Ku dimanja dan disayang selalu
Apa saja kemahuan diri
Akan cuba dipenuhi
Walau hidup dalam kesukaran
Kau kan cuba ‘tuk membahagiakan
Demi anak-anak yang tersayang
Kau berdua kan berkorban
Tetapi baru ku sedari
Tidak mungkinkan terbalas budi
Pengorbanan mu tiada ternilai
Hanya tuhan kan membalasnya
Chorus
Salam aidilfitri
Ayah bonda yang dicintai
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti
Pabila menjelang lebaran
Baju baru kan disediakan
Walau mungkin kami tak mengerti
Keperitan saat itu
Namun wajah mu terus bercahaya
Oh sucinya kasih sayang itu
Di bibirmu kan menguntum senyum
Andainya anak-anak mu bahagia
Chorus
Salam aidilfitri
Ayah bonda yang dicintai
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti


Suami Isteri Kene Rukun Damai

Assalammualaikum......
(entry copy paste dari blog hasrulhassan )




As-Salam.
Cerai. Uishhh mohon kepada Allah Taala dijauhkan. Susah payah membina mahligai bersama, susah payah nak sign borang minta tok kadi, susah payah kumpul duit nak kawin, susah payah kenduri kendara ... susah payah kumpul sedara mara .... tup tap .. baru beberapa tahun kahwin, nak diucapkan perkataan tu pada pasangan.

Wahai lelaki, jangan semudah itu nak ucapkan perkataan itu. Bertanggungjawablah. Anda dah berjanji di depan tok khadi ... di depan saksi, di depan sanak sedara .... nak jaga isteri dengan sebaiknya, maka jagalah. Tuhan dah berikan anda kelebihan, kenapa ditolak kelebihan dan pemberian itu?

Sayang sekali, rumahtangga dibina musnah sekelip mata hanya dengan satu perkataan. 


Wahai suami dan isteri, rukun damailah dalam keluarga. Cubalah cari jalan supaya apa yang diidamkan dahulu - sewaktu awal hangat bercinta tak lebur gitu sahaja. Anda boleh salah faham, boleh je gigit2 lidah ... tetapi jangan sampai melarat. Gigit lidah jangan sampai putus.... dah putus nak sambung semula .... payah tu.

Buat isteri, jangan mudah nak meminta diucapkan ayat tu. Jangan ikut emosi dan perasaan tanpa sebab. Masih ada ruang jika kita mengikut apa yang telah diperintahkan oleh Tuhan. Jangan terpedaya dengan hasutan nafsu dan syaitan, yang memang nak porak-perandakan keharmonian dan kebahagiaan anak Adam, apatah lagi setelah anda menyemai cinta dan meramaikan umat Nabi Muhammad s.a.w.

Suami isteri perlu sentiasa sabar, tolak ansur. Ya, ada masa bagai berat nak ditanggung tetapi penyelesaian tetap ada. Buka hati, buka akal .... jangan ikut emosi dan perasaan. Hargailah nilai ikatan sebuah perkahwinan.

*p.s: Hidup berumahtangga memang sentiasa diuji. Teguhkan jiwa dan iman.

16 September 2011

Selamat Hari Malaysia

Assalammualaikum.....

SALAM 1 MALAYSIA untuk semua blogger2 kat luar sana.....ada g dataran x tgk sambutan hari kemerdekaan dan 1 malaysia? aku tgk kat tv jer.....puas hati gak....hihihihih.....

kehangatan sambutan hari 1 malaysia tahun ini berbeza dengan tahun2 sebelum ni....mana x hangatnya....sambutan tahun ni disambut sekali dengan sambutan hari kemerdekaan dan sambutan kali ini masih berada dalam mood hari raya....haaaaa....meriah x...meriah x....meriah kan.......bertuahnya aku menjadi salah sorang rakyat malaysia....


SELAMAT HARI MALAYSIA....



15 September 2011

Nak Kawin Tapi Memilih

Assalammualaikum....

Apa pandangan korang dgn mereka2 yang terlalu memilih untuk memilih calon suami / isteri? pada aku memilih tu memang PERLU tapi kalau dah terlampau sangat memilih....itu x kene...ini x kene....gemuk sangat...kurus sangat.....x lawa.....hidung kembang sebelah.....gigi x de.....mcm2 lagilah.......sampai ke tualah x kawin2....

dulu aku ada sorang kawan laki2....sekarang ni aku rasa umur dia dah 30 lebih....kisahnya dia ni sorang yang terlalu memilih.....jenis dia x reti nak berkawan dgn pompuan....kengkawan kat ofc ramai yang kenalkan dia dgn pompuan.....suh kawan....tapi hampeh....sumenye x bekenan...last2 kitorang dah tension.....kitorang cakap terus terang......malas dah nak tolong carikan calon....sbb ko tu terlalu memilih....padahal dia selalu cakap dgn kitorang kalau ada kawan tu kenal2kanlah kat aku....

Skrg ni x taulah samada dia dah kawin ke belum....kalau belum mudah2an dia akan bertemu jodoh satu hari nanti dengan orang yang betul2 boleh bt mata dan hati dia bekenan....dan kalau dah kawin aku harap itu adalah jodoh yang terbaik buat dia....mudah2an berkekalan sehingga keakhir hayat....

Tapi x semua orang terlalu memilih sebenarnya.....sesetengah orang x kisah pun pasal rupa paras.....sebab rupa paras yang handsome atau muka yang cantik x semestinya menjanjikan sebuah kebahagiaan....betul x?? yang penting sebenarnya adalah keikhlasan hati kedua2 pihak....

Jadi untuk yang masih x bertemu2 jodoh tu...berdoalah...semoga akan dipertemukan jodoh dengan orang yang baik-baik.....dan kalau yang rasa umur tu dah banyak...janganlah terlalu memilih sangat.....kang jadi andartu pulak......weeeeeee.....( jangan marah yer.....)



x kan nak memilih dengan cara macam ni.....dahsyatttttt!!

Segmen : Jom Blogwalking

Assalammualaikum.....

Moh kita reramai jOin segmen.....

letak banner kat bawah ni



pastu citelah apa pun yang korang rasa nak cite
huhu...blog ni simple je....banyak yang aku dah merepek...merapu....cerita dan nth apa2 je...jemputlah baca entry2 di dalam ni...dan kalau berminat bolehla follow.....


jamgan lupa tajuk segmen : "Jom Blogwalking"


untuk keterangan lanjut bolehlah baca di sini...selamat bersegmen dan selamat berblogwalking...yeahhhh!!


Peningnya aku nak faham

Assalammualaikum....

aku sebenarnya agak pening2 lalat nak faham dgn cara budak2 skg ni tulis msg.....kalau dulu kemain panjang bejela tulis msg...skg ni dah terbelit2 lidah aku nak baca.....even adik aku sndiri msg aku pun aku balas balik kat dia cam ni...."woiiiii!!!pe ko tulis.....x paham sepatah haram pun" wakakakaka.....dah mmg aku x paham pun........pastu sng hati dia bantai gelak kat aku.....cam nelah korang jwb exam erk.....pun cam tu gak ke????huiiiii......dasyat dasyatttt....bahaya wooooo......kang penanda kertas x paham terus bagi 0......x ke naya cam tu.....

pada adik2 ku sayang.....bahasa kan melambangkan bangsa....jadi tulislah dgn pekataan dan ayat yang mudah utk orang2 seperti ahkak ini mudah untuk memahami....ahkak belajo x bape nak pandai....tapi memang sekolah bertingkat2.....kihkihkih.....


p/s : sekadar peringatan sahaja....jangan marah ye adik2ku cayang.....


13 September 2011

KUANG AJAQ TAK?

Assalammualaikum...

aku ni x delah kayo sangat nak p koje hari2 naik kete....aku p keje naik moto je...moto kapcai atau dalam istilah budak2 zaman sekarang moto rempit....wakakakakak.....

sakit hati aku dgn dorang2 yang bawak keta ni langsung x bertimbang rasa dengan kami penunggang motosikal....mana x nya....aku penahlah naik moto time tu baru lepas hujan....time tu aku baru balik dari beli bfast kat hartamas...jalan kat hartamas tu dahlah x bape nak elok sangat...masih dalam pembikinan katanya....oklah....aku ni dgn berhati2lah bawak moto...ada satu lopak air ni...aku pun elaklah.... tibe tibe....ada sebijik kete apa aku pun x kenal...laju je lalu pastu langgar lopak air tu....korang dapat bygkan x apa yang terjadi kat aku.....basah wooooo baju aku.......huh!!!!mmg menyumpah seranah aku time tu.....mmg kuang hajaqqqq!!!orang yg bawak kete tu......

sampai2 ofc mbr aku tanya...pasai pa hang ni....??? selamba aku jawab baru pas mandi......terus dia gelak.....ni pun kuang hajaq jugak....sukesuki hang gelak kat aku naa.......

kalau nak diikutkan penunggang motosikal ni lagi tinggi risikonya dan lebih terdedah kepada bahaya dan kemalangan jika nak dibandingkan dengan dorang yang bawak kete....

jadi pada kome2 yang bawak keta tu bertimbang rasalah skit dgn kami2 yang cuma naik moto kapcai ni....jangan ingat kome2 sume naik kete besar....boleh buat jalan raya ni macam jalan sdn bhd....

kang cam nilah jadinyo....: -

 pic nih ihsan google....thx yooo....

sebenarnya x kiralah yang naik moto ke....naik kete ke...lori ke....bas ke....sama2lah kita hormat menghormati sesama kita bila berada dijalan raya.....janganlah cuma pentingkan diri sendiri jer.....caw!!!

12 September 2011

BERHATI2LAH WAHAI PENGGUNA FACEBOOK

Assalammualaikum...



Zaman sekarang ni dah terlalu canggih....x macam zaman dulu.....skrg ni kene banyak berhati2....baru je terbaca sebuah artikal mengenai seorang gadis disihir guna gambar dalam Facebook.....huh!!!! takut x takut x...haruslah takut kan.....orang skg ni rambut je sama itam tapi hati lain2.....jadi kurang2kanlah untuk menguplot gambo dalam facebook ni...bukan apa...untuk keselamatan kita bersama jugak.....sebelum terkena baik kita sesama elakkan dan ingat mengingatkan....

dek kerana ada sikap dengki mendengki manusia sekarang mampu buat apa je untuk menyusahkan hidup kita....x kiralah dengan apa cara sekalipun....untuk rakan2 blogger yang memiliki akaun facebook tu berhati2lah yer.....

TUKAR TAJUK BLOG

 Assalammualaikum...

untuk kome2 yang perasan akan kewujudan blog aku ni msti tau apa tajuk blog aku sebelum ini....sekarang sudah aku tukarkan kepada tajuk yang baru....yelah...macam lagu Datuk S.M Salim tu "dulu lain....sekarang lain" wuwuwuw.......walaupun x byk yang aku ubah....tapi kalau dah lain sebutannya tu tetap berubah jugaklah kan...apa yang berubah.....ha...ini yang berubah....kalau dulu tajuknya begini...."BILA AKU MULA MENAIP" sekarang tajuknya begini " stOry mOry bila mEnaip" kenapa diubah dan berubah??? entahlah...saja kot....sbb rasa tajuk yang sblm ni macam skema jek...hahahahah......apa2 pun x kisahlah kan...yang prnting tuannya x berubah udah ler........

hahahaha...mesti ada yang mengutuk didalam hati....tukar tajuk blog pun nak buat entry gak ker.....huh!!!!peduli hape aku.....ada aku kesah??????wakakakakaka......jangan marah okay......^_^

DOLU-DOLU
"BILA AKU MULA MENAIP"

SIKALANG
" stOry mOry bila mEnaip"

sekian....namasteeee....!!



UPDATE : templet blog udah ditukar ke templet yg baru sbb tu x sama dgn picture atas tu....hihihihi....



GAMBAR ( NEW YORK SELEPAS 10 TAHUN PERISTIWA 11 SEPTEMBER )

Nak berkongsi tentang satu peristiwa...semalam NEW YORK baru sahaja menyambut ulang tahun yang ke 10 berikutan peristiwa 11 september.....banyak perubahan yang dah berlaku....


08 September 2011

ADAM DAH DAPAT SURAT DARI YAYASAN WARISAN ANAK SELANGOR

Assalammualaikum..
Entry aku ni lanjutan dari entry aku yang haritu , aku ada daftarkan adam untuk anak selangor.....Alhamdulillah permohonan adam sebagai salah seorang ahli yawas telah pun diluluskan....tengahari tadi dapat surat dari yawas....sebulan je permohonan aku dah diluluskan...awal bulan 8 aku apply awal bulan 9 dah dapat surat.....tinggal tunggu surat dari pihak bank untuk dapatkan Sijil Simpanan Tetap.....

 
nilah dia suratnya
untuk ADIK MOHD ADAM ASYRAF BIN MOHD HANAFI

 isi kandungan dalam surat

 kad simanja tawas pun ada disertakan sekali...


harap2 bila adam besar nanti dapatlah dia gunakan duit ini dengan sebaik2nya....duit ni kalau x nak kuarkan boleh je....kita teruskan menyimpan dan menyimpan.....x rugi kan.....kalau rasa2 berminat bolehlah layari laman web ini http://www.tawas.org.my/


p/s : ambik picture pakai kamera ofc sbb tu dalam pic ada tarikh....mcm pelik pulak rasanya.....hihihihi



07 September 2011

BILA MAKAN X INGAT DUNIA

Assalammualaikum.....

kawan-kawan...." lepas ni jangan ajak saya MAKAN lagi yerk....saya nak DIET..." inilah akibatnya bila makan x henggat dunia....skg baru sibuk nak diet2 bagai......

korang cam ne plak? maintain ke atau suda terlebih berat???? hahahahaha.....gelak yer....time bulan pose dah ok dah.....masuk time raya je makanan belambak2 depan mata.....ketupat...lemang....rendang....kuih....air gas...air x de gas...air sirap...oren....sarsi.....nasik....ayam goreng....tempe goreng...tomyam.....ditambah pulak kengkawan yg buat open house......kengkawan ajak beraya....huiiiii....maunya x buncit perut aku ni......x ley jadi ni.....aku harus tanamkan azam utk kurus semula......

harap2 dapatlah aku bertahan untuk tidak makan banyak bermula hari ini.....harap2 dapatlah aku menahan nafsu makan aku ini......harap2 dapatlah aku makan dalam kadar yang sangat2 sedikit.....harap2 la aku boleh kurus semula......banyak tul yang aku harapkan.....huahuahuahua....

kawan2 doakan saya kurus yer.....saya x mo gemuk2....slh satu sbb saya slh sorang anggota beruniform.....bila gemuk je mmg cepat perasan....mana taknya....baju ngam2 badan je...bile badan naik je mmg akan rasa sempitlah pakai baju tu.....lainlah kalau pakai baju kurung ke.....blhlh cover2 skit.....hahahahaha

BENGANG

Assalammualaikum...

hari ni dah masok raya yang ke-9......kejap je kan....tapi aku bukan nak cite pasal raya, aku nak cite tentang tradisi mintak maaf dan maaf memaafkan.....

cer korang tengok eh....sebelum raya je mintak maaf kemain lagi....kalau yg pompuan tu peluk2...siap laga2 pipi bagai....ada tu siap nangis2 lagi....yg laki pun ado gak...tapi cer nengok pas raya...mintak maaf tu kan sama mcm kita janji x kan ulangi kesilapan yang lalu....mulakan hidup baru dan lupakan sume benda2 yang dah lepas....tup tup x sampai setengah bulan beraya dah buat perangai balik...ungkit mengungkit cerca mencerca....hina menghina....nth apa2 lagilah.....sooooo....kemana drama2 air mata time mintak maaf sblm raya hari tu....dah expired ke????

huhu....x guna weh ko mintak maaf beria hari tu tapi skg ko ulangi balik kesilapan yang dulu....x payahlah nak tunjuk baik dan jadi hipokrit kalau dah memang dalam diri ko tu memang x de rasa nak insaf pun.....nak mintak maaf tu biarlah ikhlas....dan nak memaafkan pun biarlah ikhlas jugak yerk....

SEGMEN : " HASRULHASSAN.COM CARI BLOG KURANG 300 FOLLOWERS"

assalammualaikum....

lama rasanya x join segmen.....huhu.....

hari ni ternampak plak segmen dari blog bro Hasrulhassan...pe lagi...aku juinlah.....

caranya begini:

buat satu entry bertajuk " hasrulhassan .com cari blog kurang 300 followers"

kemudian letak banner kat bawah ni....

last sekali tinggalkan komen dan link korang kat blog bro Hasrulhassan dekat SINI

selamat mencuba dan selamat bersegmen!!

KAKI KIPAS

pepagi lagi aku dah buat entry pasal kaki kipas....sape yang kaki kipas ni? adakah aku...engkau atau dia???? jawapannya adalah sapa yang makan cili dia yang terasa pedasnya......hoho...

x mustahil sbnrnya dalam sesebuah pejabat / organisasi / jabatan mesti ada sesetengah staf @ pegawai yang digelar kaki kipas...aku sendiri pernah berhadapan dgn orang2 yang kuat mengipas....mula2 tu memanglah syok sbb dgn secara tidak sengaja dia telah menjadi  orang yang paling penting tapi akhirnya bila tembelang pecah dan dah kantoi....punah segala cita2 si kaki kipas tu....tapi x semua insan ni digelar kaki kipas ada yang betul2 berusaha memajukan diri dgn usaha sendiri





kat cni ada sebahagian ciri2 insan2 yang digelar kaki kipas....

1.Individu ini adalah orang yang lemah personaliti dan tidak cukup kekuatan diri.


2. Individu yang lemah iman dan agama. Si kaki kipas biasanya tidak pedulikan jika dia harus menzalimi orang lain sama ada dengan cara halus ataupun cara ketara, sehingga menyebabkan orang lain tersingkir atau diketepikan.


3. Individu yang tiada keyakinan diri.


4. Individu ini suka mengambil kesempatan. Jika dia melihat ada kepentingan pada dirinya dalam sesuatu isu, maka dia segera mengambil peluang itu dan tidak mahu orang lain mengatasinya.


5. Si kaki kipas adalah orang yang suka mengabil jalan singkat untuk mendapatkan sesuatu yang bukan haknya. Dia tahu dia tidak layak, tetapi itulah jalan yang paling mudah untuknya beroleh sesuatu iaitu dengan membina hubungan baik dengan orang lain.


6. Biasanya, si kaki kipas adalah orang yang bijak dalah menjalinkan hubungan yang akrab dengan orang yang dibodeknya.


7. Si kaki kipas biasanya ingin mendapatkan perhatian yang tidak wajar. Dia tahu dia lemah tetapi dia akan cuba mencari jalan supaya dia dilihat sebagai orang yang hebat dan kuat.


            pesanan aku berusahalah untuk memajukan diri sendiri dgn cara yang lebih  elok...tidak perlu menjatuhkan atau menindas orang lain untuk berjaya....






06 September 2011

CECITA HARI RAYA

Assalammualaikum....
waaaaa...segar suda mata aku bile dapat tido 5 minit.....kahkahkah.....korang uplot pic raya aku pun nk uplot pic raya gaklah...jom layan.....


 suke dgn pic ni.....:D

 adam dgn ayah
kaler baju adam mmg x sama dgn ibu & ayah dia....

 pandai buat mulut ye dia....

 senyum

 senyum

 dan senyum

 ibu dan adam

 dialog adam : oooo....adam paham ayah.....

cenyum lagi...dah macam maksu dia dah senyum gitu....

 adam dgn atok johor a.k.a my abah

 mak dgn adik no 3 
hari ni dia start trial exam spm....
gud luck dik....

yg laki2 tu adik no 2 yang sebelah tu marka dia....datang umah hantar makan pakej beraya dan berposing sekali...ahaksss...

huhu...kenapa x de pic family?????
sbbnya masing2 sibuk beraya dan sibuk begambo tapi rupenyer gambo family yg x dok...nanti raya haji kita ambik gambo family plak erk...






SALAM SYAWAL

salam syawal utk semua bloggers....macam mana raya tahun ni...meriah x? huhu.....bukak2 blog hari ni ramai tol yang dah uplot picture raya....cantik2 belaka.....manis2 semua....AKU?? x dan le nak menguplot skg ni....agak kesibukan memulakan tugas harian......

mungkin ada yang baru mula kerja hari ni...ada yang dah start keje hari jumaat lepas tapi aku baru nek keje semalam....kihkihkih...mood sangat2 malas utk kerja....masih dalam mood raya....kepala otak pun masih terbayang-bayang suasana raya di kampung....meriah dan seronok....

dah lama x bt entry hari ni aku jadi blur plak apa nk tulis.....wakaka....dalam pala otak ni rasa macam2 benda ada....tapi x tau nak keluarkan yang mana dulu.....huhu...

uwaaaaa.....siyez x de idea ni....aku nak tido jap... nanti ada masa aku uplot pic raya yerk.....




ShoutMix chat widget